VIER5 | Advies en Begeleiding

Herkent u dit?

Vraagt u zich ook vaker af, hoe het toch kan zijn dat de wereld om ons heen zoveel pruts werk aflevert?

Hoe kan het toch zijn dat een groot telecombedrijf bij het aanleggen van een paar lijnen en een internetpijpje, iets wat toch tot de routinematige werkzaamheden zou moeten behoren, dit niet gewoon binnen twee weken foutloos kan opleveren. Nee, in de praktijk is de doorlooptijd van het eerste contact tot het werkende geheel een maand of twee, waarbij alle fouten van de telecomreus door de klant moeten worden opgelost. U herkent het vast en zeker; de betrokken afdelingen praten niet met elkaar; de externe klant is de schakel in de interne communicatie.

Of onze vrienden van de blauwe enveloppen, die elf maanden nodig hebben om een voorlopige teruggave ongedaan te maken. Internetformuliertjes invullen, brieven schrijven, bellen… Tot uiteindelijk het kwartje valt en het ten onrechte ontvangen geld binnen 14 dagen moet worden terugbetaald. En graag op tijd anders volgt ook nog een boete.

‘Operationeel prutswerk’

En zo zijn er nog meer voorbeelden te geven. Operationeel prutswerk heet dit. Bedrijven kunnen nog veel voordeel halen door te streven naar Operationele Excellentie. Dus gewoon goed werk afleveren. En dat geldt niet alleen voor de grote bedrijven, maar ook voor vele MKB organisaties.

 

Waarom kan dit dan niet ? Waar ligt het aan ?

Een aantal factoren zijn aan te halen:

1. Klanten verwachten meer. Twintig jaar geleden moesten we minstens 6 weken wachten op een telefoonaansluiting. Nu verwachten we binnen twee weken een foutloos draaiend bedrijfsnetwerk.

2. Service is arbeidsintensief en dus duur. Omdat klanten bij de aanschaf vooral kijken naar de initiële prijs en kwaliteit, en dus niet naar de aanvullende diensten die het product moet leveren, is beknibbelen op service door bedrijven te rationaliseren.

3. Nieuwe technologie wordt (te) snel uitgerold. Digitale televisie, een draadloze printer, draadloos netwerk, als het technisch al werkt zijn vaak de mensen die het moeten verkopen en installeren onvoldoende opgeleid in de nieuwe technologie.

4. Organiserend vermogen is ver te zoeken. Het als een zonnetje laten draaien van bedrijfsprocessen is een sterk onderschat aspect van de bedrijfsvoering. Dit is helaas zowel bij bedrijven als (semi-)publieke organisaties vaak het geval.

 

‘Grip op resultaat’

En daar is waar de toegevoegde waarde van VIER5 zit. Zorgen dat u grip krijgt op uw eindresultaat. Of zorgen dat u uw grip weer terug krijgt. Want vaak zijn processen dan wel mooi ingevoerd, maar worden ze niet meer nageleefd omdat het in de tijd net even niet helemaal uitkomt en prioriteiten toch weer worden verlegd. Op zo’n moment voelt u zich net een schoolmeester die iedereen bij de les moet houden.

 

Herkent u dit nog steeds ?

Neem contact met ons op. VIER5 | Advies en Begeleiding.